Om herrgården

Atmosfären på herrgården är av ett speciellt slag, genast när man tagit steget in genom porten känner man historiens vindslag i salar och skrymslen. I berättelsen om Kilafors Herrgård ryms såväl de gladaste av festdagar som mörkaste sorglighet. En gammal plats som denna präglas av många livsöden.

 

I kändiskretsar stod herrgården under -30, -40 och 50-talen högt i kurs som den självklara festplatsen vid de finare tillställningarna. Det berättas bland annat att maten flögs in till herrgården från Operakällaren i i Stockholm. Det sägs också att några av Europas mest kända män besökte herrgården under andra världskriget. Däribland Herman Göring som påstås ha lovat Kilafors Herrgårds ägare, bröderna Axel & Arne Johnsson, att göra allt i sin makt för att klara Sverige undan kriget.

 

Hela historien har sin början 1723 då Catharina Bröms (1664–1735) ansöker om tillstånd att resa en masugn intill Kilån som rinner strax nedanför herrgården. Det var första stegt till vad som skulle komma att bli Kilafors Bruk.

 

Kilafors Herrgård har en spännande historia att berätta. Här har de märkligaste saker inträffat, dels i dokumenterad form, men till en gammal herrgård hör naturligtvis en och annan spökhistoria. Huruvida de skulle ha verklighetsförankring eller ej tvistas det förstås om. Men nog är det spännande att höra berättas om våra osynliga vänner.

 

Den berömda så kallade filmtrappan har figurerat i många svenska långfilmer. Filmer med bland andra Sickan Carlsson, Sture Lagerwall och Hasse Ekman i rollerna. Trappan som är mycket vacker är placerad i nedre hallen till vänster när du kommer in i huvudbyggnaden och är ritad av Isaac Grünewald.

 

Här kan du läsa mer om herrgårdens historia genom åren.